درمان چروک صورت یکی از مواردیست که اکثر افراد با گذر از سن 30 به دنبال آن هستند، اما عوامل متعددی میتوانند به پیدایش چین و چروک پوست کمک کنند که از آن میان میتوان به خصوصیات ژنتیکی پوست، افزایش سن، استرس و آسیب پوستی ناشی ازآفتاب اشاره داشت.
علت ایجاد چین و چروک درپوست
عوامل زیادی در پیدایش چین و چروک پوست سهیمند. در ادامه شما را با مهمترین آنها آشنا خواهیم کرد،با کلینیک زیبایی دکتر قانعی همراه باشید:
افزایش سن و سالخوردگی
چین و چروک پوست ارمغانی است که گذر سالهای زندگی را با خود به همراه میآورد. با افزایش سن، سرعت تقسیم شدن سلولهای پوست کاهش مییابد و لایه میانی پوست، موسوم به درم(derm)، شروع به نازک شدن میکند. از سوی دیگر، رشتههای کلاژن و الاستین واقع در لایه بیرونی پوست سست شده و از هم باز میشوند که این امر به نوبه خود ناهموار شدن سطح پوست را در پی دارد.
سالخوردگی، پوست را ترد و شکننده میکند، بهعلاوه غدد چربی نهفته در پوست، کیفیت و کارآیی خود را از دست میدهند و در نتیجه پوست نمیتواند همچون گذشته رطوبت را حفظ کند و در نهایت چروک میشود. تمامی این عوامل دست به دست هم میدهند تا چین و چروک بیشتری بر روی پوست نقش بندد.
تصویرفوق تغییرات پیرپوستی رانشان می دهد، قوام و استحکام پوست کم می شود و شل شدن پوست و چین و چروک ها در پوست ظاهر می شوند.
انقباضات ماهیچههای صورت
پزشکان بر این باورند که خطوط میان دو ابرو (که به خط اخم مشهورند) و خطوطی که در گوشههای چشم پا میگیرند (موسوم به خطوط پنجه کلاغی) حاصل انقباض ماهیچههای زیر پوست میباشند. خندیدن، اخم کردن، لبخند زدن، نیمه باز نگهداشتن چشم و حالاتی از این قبیل میتوانند عمیقتر شدن چروکهایی را در پی داشته باشند که در گذر سالهای عمر بر چهره فرد نقش بسته است. عواملی همچون افزایش سن، حالات صورت، تأثیر جاذبه و تحلیل رفتن استخوانها و حجم چربی زیر پوست، چروک شدن پوست چانه و افتادگی پلک چشم را رقم میزنند.
آسیبهای ناشی از تابش نور خورشید
قرارگرفتن بیش از حد در معرض تابش اشعه ماوراء بنفش (نور خورشید) میتواند پیری زودرس پوست را به دنبال داشته باشد که این پدیده را پیرپوستی نوری یا photoageing میخوانند. اشعه ماوراء بنفش نور خورشید، باعث تخریب رشتههای کلاژن (پروتئین عامل سفتی واستحکام پوست) و الاستین (پروتئین مسئول ارتجاع پذیری پوست) را سبب شود پوست شفافیت و شادابی اش را ازدست می دهد و خطوط عمیق درآن ظاهر می شود.
این رشتهها مهمترین ساختارهای نگهدارنده و درواقع داربست پوست ما هستند. بدون این رشتهها، پوست سفتی و انعطاف پذیری خود را از دست داده و چروک میشود. زمانی که اشعه ماوراء بنفش به بافتهای پوست لطمه وارد میکنند، آنزیمهای خاصی ترشح میشود که مسئول تولید و ترمیم کلاژنهای تازه میباشند.
به هنگام تولید و ترمیم کلاژنهای قدیمی، برخی از رشتههای سالم کلاژن نیز آسیب میبینند که این پدیده را زخم خورشیدی میخوانند و باعث خارج شدن رشتههای کلاژن از شکل منظم و ساختار سه بعدی طبیعی آن می شود به این ترتیب کلاژن توانایی خودراازدست می دهد وپوست به سادگی چین می خورد وشل می شود.
سیگار کشیدن و مصرف دخانیات
پوست سالم همواره خود را ترمیم میکند. زمانی که کلاژنهای کهنه و قدیمی میشکنند، تجزیه شده و از بین میروند، کلاژنهای تازه تولید شده و جایگزین آنها میشوند. پژوهشگران دریافتهاند که توتون سیگار فرآیند تولید کلاژنهای نو را مختل میکند.
کمبود کلاژنهای جدید،باعث افزایش چین و چروک و شل شدن پوست صورت می شود. بهعلاوه مصرف دخانیات روند خونرسانی به سلولهای پوست را مختل میکند که این امر نیز به نوبه خود تیرگی و کدورت و افزایش چین وچروک پوست صورت را به دنبال خواهد داشت.
برای درمان چروک صورت چه گزینههایی در دسترس است؟
از میان برداشتن لایههای آسیب دیده پوست یک روش درمانی مفید و مؤثر برای کاهش و رفع چین و چروک پوست صورت و بازگرداندن شادابی به آن به شمار میرود و ظاهری نرم، باطراوت و جوان به پوست میبخشد.
درم ابریژن (تراشیدن و حذف لایههای پوست) و داروهای شیمیایی (که لایه های مرده پوست را برمی دارند) دو روش قدیمی برای بازسازی سطح پوست میباشند. با پیشرفت تکنولوژی روشهای مدرن و نوینی برای مداوای پیری زودرس پوست وارد بازار شدهاند که از آن میان میتوان موارد زیر را نام برد:
لیزرهایی که سطح پوست را بازسازی و ترمیم میکنند
یک روش درمانی برای رفع چین و چروک صورت، اسکار آکنه و صدماتی که در نتیجه تابش نور خورشید به وجود میآیند، لیزر جوانسازی پوست است. مکانیسم عملکرد لیزر بدین منوال است که پرتوهای پر انرژی را به پوست آسیب دیده میتابانند. تا بصورت برنامه ریزی شده و هدفمند، بخش های مشخصی از پوست آسیب دیده را تخریب کنند و پوست را تحریک کنند تا فرآیند بازسازی و ترمیمی گسترده ای را شروع کند که باعث جوانسازی پوست می شود.
لیزرهایی که برای جوانسازی کاربرد بیشتری دارند عبارتنداز: لیزر Co2 فرکشنال و اربیوم
اگر شرایط ذیل در مورد شما صدق می کند، بیتردید کاندید ایدهآل برای لیزر بازسازی کننده سطح پوست و درمان چروک صورت محسوب میشوید:
- پوست شما در اثر آسیب آفتاب دچار تیرگی و کدورت شده و شادابی و طراوت قبل راندارد.
- در اطراف یا زیر چشم، پیشانی یا دهانتان خطوط ظریف و کم عمقی نقش بسته است.
- در اطراف یا زیر چشم، پیشانی یا دهانتان چین و چروک افتاده است.
- اسکار آکنه یا جای جوش و آبله مرغان و هر نوع جای زخم
- عمل لیفتینگ صورت آنگونه که باید و شاید بر روی پوستتان تأثیر نگذاشته است.
چنانچه آکنه فعال دارید باید منتظر بمانید تا آکنه شما تحت کنترل درآید و سپس لیزر درمانی را آغاز کنید. بیمارانی که تحت مداوا با داروی Accutane میباشند، باید حداقل سه ماه پس از مصرف آخرین دوز دارویشان دوره درمان با لیزر بازسازی کننده سطح پوست را شروع کنند. این نوع لیزر برای پوستهای روشن مناسبتر است چرا که خطر ابتلا به هایپرپیگمانتسیون (تیرهتر شدن پوست) در اشخاص با پوست تیره بیشتر میباشد. فرد پس از لیزر درمانی باید از ضد آفتاب استفاده کند.
تزریق بوتولینوم توکسین نوع A (بوتاکس)
تزریق بوتاکس از رسیدن سیگنالهای شیمیایی به ماهیچهها جلوگیری کرده و اجازه نمیدهد ماهیچهها منقبض شوند. بوتاکس به ماهیچههایی تزریق میشوند که در نتیجه انقباضشان پوست چروک میشود؛ ناحیه پیشانی، بین دو ابرو (خاستگاه خط اخم) و ناحیه اطراف و گوشه چشم (خطوط پنجه کلاغی) و اطراف لب.
تأثیر بوتاکس ۴ تا ۸ ماه به قوت خود باقی است. باکاهش تدریجی اثر بوتاکس، ماهیچهها بار دیگر فعال شده و چین و چروک ها اگرچه نه به شدت قبل، کم کم باز می گردند. برای جلوگیری از بازگشت چین و چروک ها، این درمان بهتر است حداقل چند نوبت تکرار شود.
تزریق بوتاکس می تواند با عوارضی همراه باشد بنابراین باید توسط پزشک انجام شود.
فیلر صورت
برای پر کردن، حجم دادن و جوانسازی بعضی از اجزای صورت باید از فیلر یا پرکننده استفاده کنیم. چین های اطراف دهان، خط خنده، خط غم یا ماریونت لاین؛ افزایش حجم و زیبا سازی لب و گونه و زاویه دار کردن صورت گزینههایی ایدهآل برای این نوع درمان محسوب میشوند.
پر طرفدارترین ژل ها؛ فیلرهای هیالورونیک اسید هستند چون اسید هیالورونیک، یک پلیمر قندی است که بطور طبیعی در پوست و بافت همبند ما وجود دارد و بیشترین سازگاری با بدن و کمترین عوارض را نسبت به سایر فیلرها دارد.
ژل هیالورونیک اسید انواع مختلفی دارد که کیفیت و قیمت متفاوتی دارند. عوارض جانبی احتمالی این روش درمانی عبارتنداز: تورم و حساسیت و در صورت خونریزی هنگام تزریق بروز کبودی که معمولا موقت است و در عرض چند روز برطرف می شود.
توجه: دربسته بندی فیلرهای معتبر، لیبل حاوی مشخصات فنی فیلر، شماره سریال تولید و کمپانی و کشور سازنده وجود دارد که قانونا باید در پرونده بیمار ثبت شود.
پیشنهاد مطالعه: تزریق ژل لب و صورت
لیفت یا کشیدن پوست صورت (face lift)
لیفتینگ صورت یک عمل جراحی پلاستیک میباشد که طی آن چربی و پوست اضافی صورت و گردن را برداشته، ماهیچهها و بافتهای متصلکننده این ماهیچهها را سفت و محکم میکنند. نتایج حاصل از این لیفتینگ ۳ تا ۵ سال دوام خواهد داشت.
در سالهای اخیر با ورود دستگاه های پیشرفته لیفت صورت، روشهای قدیمی جراحی، جای خود را به روشهای غیرتهاجمی مانند اکسیلیس و ترماژ داده است.
آسیب پوستی ناشی از تابش آفتاب؛ راههای مقابله و درمان
اگر میخواهید از آسیبهای ناشی از تابش نور خورشید و پیدایش چین و چروک بر روی پوست خود در امان بمانید، میبایست زمان قرار گرفتن در معرض آفتاب را به حداقل رسانید و بطور مستمر و منظم از کرم ضدآفتاب بخصوص درهنگام رانندگی و مسافرت استفاده کنید.
برای درمان علائم خفیف پیری پوست و در مراحل اولیه داروهایی مثل کرم های موضعی رتینوید و اسید گلیکولیک می توانند مؤثر باشند؛ کرم هایی که تحت عنوان درمان چروک و ضدپیری یا Anti Ageing تبلیغ می شوند، بیشتر جنبه پیشگیری دارند و مؤثر بودن آنها برای درمان به اثبات نرسیده است.
بعداز اینکه چین و چروک در پوست ظاهر شد و یا پوست دچار شلی و افتادگی گردید، بهتر است از روش های جوانسازی پوست مانند تزریق بوتاکس، تزریق فیلر و لیزر و لیفت صورت، برای درمان چروک صورت و برای رفع افتادگی پلک از پلکسرپلاس استفاده شود.
اگر قصد انجام هر یک از موارد بالا و یا رفع چین و چروک پوست را دارید در کلینیک زیبایی، پوست و لیزر دکتر قانعی واقع در مرزداران، غرب تهران با مجهزترین دستگاه های روزدنیا و کادری مجرب، پاسخگوی نیاز های شما عزیزان هستیم، همین حالا تماس بگیرید.
[…] قرار می دهد ضعیف شوند و توانایی آنها در ایجاد خطوط و چین و چروک های پوست کمتر شود. بعلاوه وقتی یک سال نتوانید اخم […]